Klinisch Laboratorium
Heilig-Hartziekenhuis
Mechelsestraat 24, B-2500 Lier
Tel.: 03-491 30 70 • Fax: 03-491 30 89
MELDING VAN AANGIFTEPLICHTIGE ZIEKTEN

DocNr
SOP.ORG.18

Versie
5

Status
Definitief

Auteur
Wim Laffut

Aangemaakt op
28/Feb/2022

Verstuurd op
10/Jun/2022

Geldig van
19/Jun/2022

Geldig tot
19/Jun/2025

Gearchiveerd op



1. Onderwerp

Deze SOP beschrijft welke infectieziekten moeten gemeld worden en de wijze waarop dit gebeurt.

2. Welke ziekten moeten er gemeld worden?

Elke geconfirmeerde ziekte uit de lijst maar ook elk ‘gevorderd’ vermoeden van een ziekte die op de lijst staat, moet gesignaleerd te worden. Bovendien geldt dat elke ziekte die niet op de lijst staat maar die ernstig is en een epidemisch karakter dreigt aan te nemen, ook doorgegeven moet worden. Voor een overzicht van de gevalsdefinities en de laboratoriumcriteria, zie bijlage 8.1.

Een lijst met de meldingsplichtige ziektes vind je hier.

Clusters van Covid-19 dienen ook te worden gemeld via een webformulier. Wanneer er zich in een collectiviteit 2 of meer besmettingen voordoen die aan elkaar gelinkt lijken te zijn moet dit worden gemeld. Meer gedetailleerde info over de
meldingsvoorwaarden vind je hier.

3. Wanneer en aan wie moet een infectieziekte gemeld worden?

Zowel vermoedelijke als geconfirmeerde infectieziekten moeten binnen 24 uur gesignaleerd worden. Dit kan telefonisch, schriftelijk of mondeling. Standaard wordt dit in ons laboratorium via mail gedaan (cf. 6. “Hoe wordt een infectieziekte gemeld”). Als er een onmiddellijke nood aan interventie is (bv. meningokokkenmeningitis: profylaxie bij nauwe contacten), moet er zo snel mogelijk telefonisch contact worden opgenomen met de arts infectieziektebestrijding.

Contactgegevens vindt u hier:



Dr. Heidi Theeten
Anna Bijnsgebouw, Lange Kievitstraat 111-113 bus 31, 2018 Antwerpen
Tel. via secretariaat: 02/ 553 36 71   - Fax 03 224 62 01
E-mail: 
heidi.theeten@vlaanderen.be

Dr. Patrick Smits
Anna Bijnsgebouw, Lange Kievitstraat 111-113 bus 31, 2018 Antwerpen
Tel. via secretariaat: 02/ 553 36 71 
E-mail: 
patrick.smits@vlaanderen.be

e-mail aangifte: infectieziektenbestrijding@vlaanderen.be


Voor de dringende melding van infectieziekten buiten de kantooruren is een van de artsen bereikbaar op het volgende nummer: 02-512 93 89.
Voor de meest up-to-date informatie wordt verwezen naar bijlage 8.2.

4. Wie moet een infectieziekte melden?

In ons laboratorium wordt de melding in de regel door de microbioloog van routine gedaan. Bij afwezigheid neemt de validerend klinisch bioloog deze taak over.

5. Hoe wordt een infectieziekte gemeld?

Alle aangifteplichtige ziekten zijn in GLIMS geparameteriseerd zodat er automatisch een mail wordt gestuurd met de nodige diagnostische en demografische gegevens verzameld in een pdf rapport. Deze mail wordt automatisch gegenereerd via een taak die op het half uur - met een interval van een uur - loopt (9.30 u., 10.30 u., 11.30 u., ...). Wanneer er tussentijds toch een mail moet worden gestuurd, kan deze steeds “handmatig” gegeneerd worden door het mailrapport in GLIMS te genereren:

Klik op 'Opdrachten' op het tabblad 'Routine';

Selecteer 'RAP_Aangifte_jasper' en klik op 'Uitvoeren';

Klik op 'OK' en 'Genereren'.

Deze mail wordt in eerste instantie naar de klinisch biologen gestuurd. Hij wordt door de microbioloog van routine (en bij afwezigheid door de validerende klinisch bioloog) nagekeken op volledigheid en juistheid en doorgestuurd naar de provinciale dienst infectieziektebestrijding op infectieziektebestrijding@vlaanderen.be. De bioloog die de mail verstuurt, verwittigt ook de collega-biologen van de aangifte en slaat het pdf rapport op onder: Public => Labo => Communicaties => Aangifteplicht infectieziekten. Als bestandsnaam wordt voor het volledige GLIMS-nummer gekozen.
In geval van nood kan er nog steeds telefonisch (cfr. supra) of per fax aangifte worden gedaan met behulp van dit formulier, terug te vinden op de website op het faxnummer: 03-224 62 01.

6. Wat moet er worden gemeld?

Alle noodzakelijke gegevens staan in de mail of op het formulier.
Indien duidelijk is welke “risico-elementen” aan de basis van de infectie hebben gelegen, moeten deze bijkomend vermeld worden.

7. Bijlagen

8.1 Website zorg en gezondheid: Contactgegevens
8.2 Overzicht gevalsdefinities en laboratoriumcriteria per ziekte --> Klikken op de gewenste infectieziekte, daarna doorscrollen naar gevalsdefinitie en laboratoriumcriteria.
8.3 Brochure meldingsplichtige infectieziekten.


Gerelateerde documenten


File Attachment Icon
LOG 018 - bijlage 3 - v1.doc
File Attachment Icon
LOG 018 - bijlage 2 - v1.doc
File Attachment Icon
LOG 018 - bijlage 1 - v1.doc
File Attachment Icon
FORM.SER_001.doc
File Attachment Icon
FORM.BAC_001.doc