>
2. Toepassingsgebied Deze procedure geldt voor alle personen die zich bevinden in de lokalen gedefinieerd als ‘laboratorium’ en moet dus door alle betrokken medewerkers gekend zijn én toegepast worden. Wat betreft de bioveiligheid ligt het risico echter ruimer, gaande van het transport over het ontvangen en registreren van stalen en culturen tot en met de afvalverwijdering. De hiervoor te nemen voorzorgen moeten dus niet alleen gekend zijn door alle laboratoriummedewerkers, maar ook door de werknemers buiten het laboratorium, die betrokken zijn bij transport van stalen en afvalverwijdering.
3. Definities en termen
4. Verantwoordelijke en opleiding Klinisch bioloog Wim Laffut is binnen het laboratorium verantwoordelijk voor de veiligheid; hij is tevens bioveiligheidscoördinator. Klinisch bioloog Ellen Van Even is verantwoordelijk voor de ziekenhuishygiëne. Het naleven van de richtlijnen en de noodzaak aan permanente vorming moet echter een aandachtspunt zijn voor iedereen. Om de motivatie en het uitvoeringsniveau van werken onder veilige en hygiënische omstandigheden hoog te houden, zal er voor de nodige informatie en opleiding gezorgd worden (SOP.ORG.26: In- & uitstroom, opleiding & feedback personeel):
5. Risicoanalyse bioveiligheid Cf. Afdeling 5.51.3 van het Vlaams Besluit van 6 februari 2004, handelend over Inperkings- en andere beschermingsmaatregelen bij Risicoanalyse. In het laboratorium — met name in het lab microbiologie — worden klassieke, diagnostische microbiologische testen uitgevoerd op klinische humane monsters; d.w.z.: het rechtstreeks aantonen van micro-organismen met behulp van microscopische en/of immunologische technieken óf het aantonen van deze micro-organismen na vermenigvuldiging door kweek. Er worden enkel menselijke (potentieel) pathogenen opgespoord die behoren tot risicoklasse 1, 2 of 3 en die niet overdraagbaar zijn via de lucht (zie Vlaams Besluit van 6 februari 2004). Patiënten en monsters van patiënten die verdacht zijn op besmetting door micro-organismen behorend tot risicoklasse 4, worden doorgestuurd naar gespecialiseerde laboratoria. Daarnaast worden ook primoculturen ingezet en wordt microscopisch onderzoek op klinische monsters uitgevoerd voor het specifiek opsporen van het Mycobacterium tuberculosis complex. De ingezette primoculturen worden voor kweek en identificatie verstuurd naar een gespecialiseerd laboratorium. Op basis van de wetgeving van het Vlaamse gewest, besluit van 6 februari 2004, moet het laboratorium bijgevolg voldoen aan de inperkingscriteria van niveau L2, inclusief bijkomende maatregelen. Er wordt bovendien een risicoanalyse uitgevoerd door de preventiedienst van het ziekenhuis. De documentatie hiervan is beschikbaar in de map Kwaliteit - Risicoanalyse - RA door preventiedienst.
6. Voorzieningen In het lab microbiologie zijn volgende voorzieningen aanwezig:
8. Voornaamste risico’s en voorkomingsmaatregelen Voor verdere informatie over de voornaamste risico’s en voorkomingsmaatregelen verwijzen we naar:
9. Specifieke risico’s, voorkomingsmaatregelen en werkwijzen 9.1. Immunisaties en melding van infectierisico’s De toediening en opvolging van de noodzakelijke immunisaties (Hepatitis A en B, Influenza ...), alsook het jaarlijks medisch toezicht, gebeurt integraal door de arbeidsgeneeskundige dienst. 9.2. Bloedcontact Onder een accidenteel bloedcontact, waarvan een prikaccident deel uitmaakt, wordt verstaan:
9.3. Veilige werktechnieken in het laboratorium 9.3.1. Algemeen
Deze procedure is terug te vinden in Zenya "Moederschapsbescherming - cluster D - Labo".
9.3.3. Pipetteren
3. Evacueren:
Cf. procedure "VIR - Incidentmelden- verwerking en analyse" in Zenya.
9.5.2 Interne melding van arbeidsongevallen De volledige procedure is te vinden in de procedure "Arbeidsongevallen en bijna-ongevallen" in Zenya.
10. Bijlagen 10.1. DOC.ORG.16: “Brandvoorzieningen en vluchtwegen” .
10.2. DOC.ORG.15: “Chemicaliënregister” .
10.3 "Handhygiëne, voorschriften, beleid" in Zenya.
10.4 "Prik- of spatongeval, preventie, procedure" in Zenya.
10.5 "Wat te doen bij brand, werkinstructie" en "brand - zorgactiekaart" in Zenya.
10.6 "VIR, incidenten melden en eruit leren, beleid" in Zenya.
10.7 "Arbeidsongevallen en bijna-ongevallen" in Zenya.
10.8 "Moederschapsbescherming - cluster D - Labo " in Zenya.
10.9 DOC.ORG.8: "Verzending stalen".