Klinisch Laboratorium
Heilig-Hartziekenhuis
Mechelsestraat 24, B-2500 Lier
Tel.: 03-491 30 70 • Fax: 03-491 30 89
ALARMWAARDEN & DOORBELWAARDEN

DocNr
SOP.ORG.11

Versie
10

Status
Definitief

Auteur
Bart Peeters

Aangemaakt op
07/Jun/2023

Verstuurd op
06/Jul/2023

Geldig van
09/Aug/2023

Geldig tot
09/Aug/2026

Gearchiveerd op



1. Definitie

Alarmwaarden (kritische- of paniekwaarden) zijn die analyseresultaten die zo sterk afwijken van de referentiewaarden, dat ze potentiëel levensbedreigend zijn of in elk geval een onmiddellijke correctieve actie van de behandelende arts veronderstellen.

In samenspraak met het artsenkorps werd voor het H.-Hartziekenhuis een lijst met alarmwaarden opgesteld, steunend op gegevens uit de vakliteratuur en eigen ervaring en praktische afspraken i.v.m. doorbellen van alarmwaarden.

Doorbelwaarden zijn die analyseresultaten die indien ze gekend zijn aan de behandelende arts gemeld worden. Het zijn resultaten waarvan de arts direct op de hoogte dient gesteld te worden voor een correcte diagnose of opvolging van de behandeling, maar die niet levensbedreigend zijn.

2. Actie

2.1 Corelab

Het laboratorium informatiesysteem (LIS) is zodanig geprogrammeerd dat alarmwaarden gekenmerkt worden met een grote “T”. Deze waarden worden nooit automatisch geconfirmeerd. Aansluitend op manuele confirmatie worden alarmwaarden doorgebeld en worden volgende stappen ondernomen:

2.2 Microbiologie

Microbiologische alarmwaarden zijn analyseresultaten waarvan de impact onmiddellijke klinische actie vereist. De lijst met microbiologische alarmwaarden werd opgesteld op basis van literatuurgegevens, gegevens uit de ziekenhuishygiëne en eigen ervaring.

De alarmwaarden zijn in het laboratorium informatiesysteem (LIS) zodanig geprogrammeerd dat bij het invoeren ervan automatisch de aandacht wordt getrokken op de te ondernemen actie.

3. Doorbellen

3.1 Algemene procedure


3.2 Corelab

Dienst
Buiten wacht
Tijdens wacht
Doorbellen naarIndien arts onbereikbaar
Doorbellen naar
Indien arts onbereikbaar
SpoedAanvragende artsTriage-verpleegkundige op dect. 2910. Deze signaleert het resultaat dan — al dan niet via de telefoniste aan het onthaal Spoedgevallen — aan de juiste arts.Aanvragende artsTriage-verpleegkundige op dect. 2910. Deze signaleert het resultaat dan — al dan niet via de telefoniste aan het onthaal Spoedgevallen — aan de juiste arts.
HospitalisatiedienstenAanvragende artsarts van de betreffende discipline volgens de wachtregeling (*).
Indien onbereikbaar: Centrale op telnr. 11 en gsm-nummer vragen van betreffende arts.
arts volgens de wachtregeling (*)Centrale op telnr. 11 en gsm-nummer vragen van betreffende arts.
Ambulante patiëntenAanvragende artsVia centrale op GSM van arts. Evt. boodschap inspreken.Aanvragende artsVia centrale op GSM van arts. Evt. boodschap inspreken.
(*) De wachtregeling is te vinden op "Public" map, algemene toegang, wachtlijsten. Indien de discipline van de arts niet bekend is, kan altijd de dienst gecontacteerd worden teneinde de naam van de arts van wacht te weten te komen.

3.3 Microbiologie

De alarmwaarden microbiologie, alsook de manier van communiceren is terug te vinden in STK.ORG.17: Alarmwaarden microbiologie.

4. Literatuur

6.1. Tietz – Clin. Guide to laboratory tests;
6.2. American Journal of clinical pathology.

5. Bijlagen

7.1 STK.ORG.17: “Alarmwaarden microbiologie” Docbeheer HHLier
7.2 STK.ORG.18: “Alarmwaarden hematologie” Docbeheer HHLier
7.3 STK.ORG.19: “Alarmwaarden biochemie” Docbeheer HHLier
7.4 STK.ORG.20: “Alarmwaarden toxicologie” Docbeheer HHLier


Gerelateerde documenten

  1. SOP.ORG.18: "MELDING VAN AANGIFTEPLICHTIGE ZIEKTEN" Docbeheer HHLier
  2. STK.ORG.54: “TELEFOONLIJST GYNAECOLOGEN” Docbeheer HHLier
  3. Document wachtregeling op Public\Algemene_toegang\Wachtlijsten

File Attachment Icon
alarmwaarden.pps