Klinisch Laboratorium
Heilig-Hartziekenhuis
Mechelsestraat 24, B-2500 Lier
Tel.: 03-491 30 70 • Fax: 03-491 30 89
WEIGERING VAN BLOEDTRANSFUSIE DOOR DE GETUIGEN VAN JEHOVAH

DocNr
BLB.DOC.2

Versie
5

Status
Definitief

Auteur
Helena Claerhout

Aangemaakt op
07/Oct/2024

Verstuurd op
15/Oct/2024

Geldig van
22/Oct/2024

Geldig tot
22/Oct/2027

Gearchiveerd op


(Advies nr. 16. Brussel: Raadgevend Comité voor Bio-ethiek — 25 maart 2002)
Printvriendelijke versie

BLB.DOC_002.doc

« Het is evident dat het onderstaande alleen geldt voor levensnoodzakelijke bloedtransfusies. Patiënten hebben steeds het volste recht niet-levensnoodzakelijke ingrepen te weigeren; uitzondering moet worden gemaakt voor wilsonbekwame minderjarigen. De arts dient alle mogelijke voorzorgen te nemen en de elementen die de beslissingen motiveren steeds aan het medisch dossier toevoegen. De onderstaande richtlijnen moeten niet als starre beoordelingsregels worden opgevat, maar met soepelheid toegepast van geval tot geval. Zowel strikt formalisme als overdreven juridisering dienen in de ethische beoordeling te worden vermeden.

1. In het geval van wilsbekwame meerderjarige Getuigen van Jehova, is de arts verplicht de weigering van een levensnoodzakelijke bloedtransfusie te respecteren, zelfs als dit de dood van de patiënt betekent.

De volgende voorwaarden dienen echter vervuld te zijn:

Nadat de weigering van de levensnoodzakelijke bloedtransfusie is vastgesteld, kan de arts wel weigeren de patiënt verder te behandelen, en kan hij doorverwijzen, behalve indien de gezondheidstoestand van de patiënt dit niet toelaat.

2. In het geval van wilsonbekwame meerderjarige Getuigen van Jehova.

In deze gevallen kan de weigering tot transfusie door familieleden of andere begeleiders alleen nooit volstaan.

De arts mag de weigering van een levensnoodzakelijke bloedtransfusie respecteren, als er een bij goed bewustzijn, schriftelijk opgestelde, voldoende recente, en ondertekende verklaring vooraf is afgenomen van de patiënt. Volgens sommige leden van het Comité is de arts zelfs verplicht die schriftelijke wilsverklaring te respecteren. Volgens anderen is dit geen plicht maar mag de arts die verklaring vooraf beschouwen als een weerlegbare indicatie van de wil van de patiënt. Mocht b.v. uit verklaringen van derden blijken dat de patiënt twijfels heeft bij de geloofspunten van Getuigen, of dat hij twijfels heeft geuit bij wat hij zou doen in dringende gevallen waar een bloedtransfusie nodig is, mag de schriftelijke wilsverklaring als ongeldig worden beschouwd.

3. In het geval van wilsonbekwame minderjarigen zonder oordeelsvermogen, wier Getuigen-ouders geen toestemming geven voor een levensnoodzakelijke bloedtransfusie, mag de arts niet zomaar ingaan op het verzoek van de ouders.
Aan de volgende voorwaarden dient te worden voldaan:

a) Dringende gevallen:

b) Niet-dringende gevallen:

4. In het geval van wilsbekwame minderjarigen met oordeelsvermogen, zijn de leden van het Comité van oordeel dat gehandeld dient te worden vanuit het vermoeden van een grote omgevingsdruk.

Volgens sommige leden van het Comité evenwel mag de arts de weigering van de minderjarige respecteren, wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Andere leden van het Comité menen dat de arts de weigering door een wilsbekwame minderjarige Getuige van een levensreddende bloedtransfusie niet mag respecteren. »

Definities:
Gerelateerde documenten
  1. BLB.KHB.1 - TRANSFUSIEHANDBOEK Docbeheer HHLier.